Pieter Edelman
8 October 2008

Het High-Tech Systems Platform (HTSP) en het Embedded Systems Institute (Esi) starten een opleidingsprogramma voor systeemarchitecten. De doelgroep bestaat uit werknemers met zo‘n tien tot vijftien jaar werkervaring. Meestal is voor de positie van systeemarchitect meer ervaring nodig. Het programma wordt gedeeltelijk uitgevoerd in samenwerking met het Stevens Institute of Technology in New Jersey.

’Nu er minder werk is, is er tijd om mensen op te leiden. En als de economie weer aantrekt, kunnen we met volle kracht vooruit‘, rationaliseert Math de Vaan, manager van het High-Tech Systems Platform, het initiatief. Er zijn reeds veertien aanmeldingen van acht bedrijven, waaronder ASML, Océ, Panalytical en Vanderlande.

De opzet van het leertraject is dat de cursisten een persoonlijke coach uit een ander bedrijf krijgen toegewezen. Tijdens de opleiding werken ze gezamenlijk aan thema‘s die relevant zijn voor de industrie. Het traject bestaat uit drie competentieniveaus van ieder anderhalf jaar. Het eerste behelst kennis over de technologie van verschillende systemen, het tweede gaat over het ontwerpen en produceren van integrale systemen en het derde draait om het afstemmen van de technologische en ontwerpkeuzes bij het product, de markt en de commercie.