Nieke Roos
4 December 2018

Afgelopen zaterdag 1 december heeft een grote brand een van de vestigingen van Prodrive Technologies in Son grotendeels verwoest. Het betreft een kantoorpand achter het hoofdkwartier op industrieterrein Ekkersrijt (Science Park Eindhoven), waar het bedrijf ook elektronica produceerde, onder meer voor ASML. De meeste werkplekken heeft het al verplaatst naar de omringende vestigingen, het serverpark heeft het daar weer op kunnen bouwen en ook de productie heeft het voor een deel hervat in naburige gebouwen; de rest volgt stapsgewijs deze week.

Ondanks de razendsnelle recuperatie heeft de brand logischerwijs impact op de lopende zaken. Zo heeft ASML al aangeven begin 2019 wat vertraging te verwachten bij de uitlevering van machines door het wegvallen van productiecapaciteit en voorraden bij Prodrive. De verschepingen die gepland staan voor de rest van dit jaar kunnen onveranderd doorgang vinden. De Veldhovense lithospecialist zegt zijn toeleverancier te ondersteunen bij de herstart van diens productie en ondertussen in zijn eigen netwerk op zoek te zijn naar alternatieve bronnen voor componenten en materialen. Philips heeft eveneens hulp aangeboden aan Prodrive.

Prodrive gebouw
De brand woedde aan de achterkant van het Prodrive-hoofdkantoor in Son.

Ook elders in de hightech zijn de gevolgen voelbaar. De industrie draait op volle toeren door de economische hoogconjunctuur en andere toeleveranciers kunnen de weggevallen productiecapaciteit niet een-twee-drie opvangen. Daarnaast stokt de keten doordat het lastig is om de verloren gegane componenten aan te vullen; als gevolg van de grote vraag lagen die al niet voor het oprapen.

Het vuur brak zaterdag om vier uur ’s ochtends uit boven in het pand en breidde zich snel uit naar meerdere verdiepingen. De brandweer heeft de hele dag staan blussen. Door explosies na de brand is het gebouw gescheurd en aan de achterkant is het gedeeltelijk ingestort. Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang, maar de verwoesting is zo groot dat dat waarschijnlijk niks zal opleveren. Er is niemand gewond geraakt; de materiële schade loopt in de miljoenen euro’s.

Bits&Chips event sponsor registration