Jaco_Friedrich

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij The High Tech Institute.

23 November 2017

Een teamleider vraagt:

Recentelijk is een van mijn teamleden overleden. Dit is een grote slag voor ons, want we waren een hechte club. Qua werk kunnen we het oplossen, maar hoe ga je om met het emotionele proces? Van ieder van ons individueel, maar ook als team? Hoe pak je dat aan?

De communicatietrainer antwoordt:

Rouw pak je niet aan; je staat het toe. Je kunt als manager wel helpen door de juiste ruimte te creëren. Iedereen gaat anders om met gevoelens van verlies. Het is dan ook lastig voor te schrijven hoe je dat het best kunt doen. Toch valt er wel wat zinnigs over te zeggen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

In rouw ga je door een dal van emoties. Alles kan langskomen: van verdriet tot boosheid, van zelfverwijt tot depressieve gevoelens. Als mens en als team wil je op den duur én door kunnen met je eigen leven én de herinnering aan de overledene levend houden.

Op deze weg liggen een paar valkuilen. Je kunt vluchten voor de gevoelens door bijvoorbeeld harder te werken of op een andere manier afleiding te zoeken. Dit kan (tijdelijk) helpen. Je gaat door met je leven. Het nadeel is dat je de gevoelens niet verwerkt, waardoor de pijn van het verlies niet weggaat. Herinneringen kunnen daarmee moeilijk te dragen blijven. Bovendien sluit je de toegang tot een hoop mooie gevoelens af wanneer je de minder leuke niet toestaat.

Aan de andere kant kun je je ook gemakkelijk verliezen in alle gevoelens die voorbijkomen. Daar kun je last van krijgen in je gewone leven. Uiteindelijk kan je werk er zelfs duurzaam onder lijden.

Hoe werk je dan wel met je gevoelens, zodat je als mens en team door kunt? Het antwoord is hetzelfde als bij de vraag hoe je een olifant eet: in kleine stukjes. Het gaat erom bewust momenten van betekenis te creëren. Daar kun je als manager bij helpen.

Rituelen kunnen heel nuttig zijn om stil te staan bij verlies. Belangrijk is dat iedereen er zijn gevoelens in kan uitdrukken en dat het ook echt iets gezamenlijks is. De vorm is dan minder van belang en kan van alles zijn: samen foto’s verzamelen, herinneringen ophalen, een verhaal vertellen, een wandeling maken ter nagedachtenis. De herverdeling van werk is een ander belangrijk moment om samen door te maken.

Ook individueel kun je rituelen bedenken of ruimte scheppen om stil te staan bij de overledene en de gevoelens die je hebt. Plan hier bewust tijd voor in. Dit helpt als uitlaatklep. Sluit jezelf bijvoorbeeld één keer per week een avond op, doe je telefoon uit en neem de tijd. Zo kan de ballon zich vullen en weer leeglopen.

De kunst is alle gevoelens de ruimte te geven, maar niet vast te houden of jezelf erin te verliezen. Dit is een balans die voor iedereen anders is en die je voor jezelf én met je team moet zien te vinden.