Pieter Edelman
12 May 2014

In het hoger beroep van de rechtszaak tussen Oracle en Google over het gebruik van Java-technologie in Android heeft een hof in de VS bepaald dat een programmeerinterface (Api) wel degelijk onder het copyright valt. Daarmee is het onduidelijk geworden of het legaal is om een Api-compatibele alternatieve versie van een softwarepakket uit te brengen; het zou nog kunnen dat de Api onder fair use valt.

De zaak gaat terug tot 2010, toen Oracle Google voor de rechter sleepte. Ontwikkelaars schrijven hun apps voor Googles Android-platform in Java en kunnen daarbij een deel van de standaard Java-bibliotheken gebruiken. Google gebruikt echter niet de officiële Oracle-implementatie, maar een eigen ontwikkelde versie. Volgens Oracle schond Google zijn patenten door Java te gebruiken en had het grote delen code uit Java gekopieerd, waarmee het zijn copyrights schond.

Rechter William Alsup, die speciaal voor de zaak zelf leerde programmeren, veegde echter de vloer aan met Oracle. De patent-claims moest het bedrijf al snel laten vallen, en de gekopieerde code ging (op negen onbeduidende regels na) om de klasse- en methode-declaraties van de standaard bibliotheken. De daadwerkelijke implementaties hiervan waren wel zelf ontwikkeld. Dit is een wijdverspreid gebruik binnen de software-industrie; deze declaraties zijn het communicatiemechanisme met een softwarepakket en een alternatieve implementatie moet noodzakelijkerwijs dezelfde definities hanteren. Volgens de rechter kan een bedrijf hier dus geen copyright op claimen.

Oracle was het hier echter niet mee eens en ging in hoger beroep. Volgens het bedrijf zijn de organisatie en structuur van bestanden, klassen en methoden uniek en vallen ze wel degelijk onder het copyright. Daar gaat het hof in mee. Alsup had in zijn besluit nooit de overweging mogen meenemen waarvoor de Api gekopieerd werd, oordeelt het hof; het gaat er alleen om dat het een origineel werk is.

BCe24 save the date

Het hof velt echter geen oordeel over de vraag of Google de fout in ging. Dat een Api onder copyright valt, wil namelijk nog niet zeggen dat het niet voor dergelijke doeleinden gekopieerd mag worden. Hierover zal dus een nieuwe rechtszaak gevoerd moeten worden. Hoe deze uit zal vallen, is niet te voorspellen; in de oorspronkelijk rechtszaak vroeg Alsup al aan de jury om hier een oordeel over te vellen met het hypothetische uitgangspunt dat Oracle het copyright in bezit had. De jury kon hier echter geen overeenstemming over bereiken.