Pieter Edelman
18 May 2018

Holst Center heeft een folie ontwikkeld om vinger- en handafdrukken optisch te scannen zonder complexe optica te gebruiken. Het onderzoekscentrum denkt dat de folie onzichtbaar verwerkt kan worden in bijvoorbeeld smartphone-displays of in deurklinken.

Het folie, dat nog geen vijfde millimeter dik is, wordt gemaakt door een organische fotodiodelaag te stapelen op een oxide-tft-laag die oorspronkelijk voor flexibele displays ontwikkeld is. Een barrièrelaag beschermt de elektronica tegen de buitenwereld. De fotodiode reageert op het hele spectrum aan zichtbaar licht en kan zelfs het signaal van de bloedvaatjes vlak onder de huid opvangen, waardoor de sensor kan bepalen of hand een hartslag heeft. De fotodiode is bovendien te tweaken voor andere lichtkleuren. Met nabij-infrarood zou het bloedvatenpatroon gebruikt kunnen worden ter identificatie.

Holst heeft op het moment twee demo-versies. Een velletje van zes bij acht centimeter biedt een resolutie van tweehonderd ppi, genoeg voor basale identificatie. Een iets kleinere variant heeft een resolutie van vijfhonderd ppi, wat ‘FBI-kwaliteit’ is. Alle technologie is volgens het onderzoekscentrum productierijp.

Holst_vingerafdrukken