Holst Centre voegt een programma voor organische zonnecellen toe aan zijn twee bestaande onderzoeksactiviteiten naar systemen-in-folie en autonome sensorensystemen. Het initiatief vloeit voort uit de vorig jaar opgezette samenwerking met ECN. Vanaf september kunnen nieuwe partners intekenen op het programma.
Organische zonnecellen staan in de belangstelling omdat ze flexibel gemaakt kunnen worden en met print- of roll-to-roll-technieken goedkoop te produceren zijn. De devices kennen echter een lager rendement dan de anorganische concurrentie. De benodigde lichtactieve verbindingen zijn bovendien erg gevoelig voor water en zuurstof, waardoor een goede (plastic) verpakking noodzakelijk is. Holst Centre heeft op dat gebied al expertise opgedaan met flexibele Oled-schermpjes, die aan hetzelfde euvel lijden.
Met de start van het programma geven ECN en Holst Centre te kennen dat de technologie wat hen betreft klaar is voor de stap van academisch laboratorium naar industriële ontwikkeling. Holst Centre doet in open-innovatieverband precompetetief onderzoek met een horizon van drie tot tien jaar.