Paul van Gerven
17 May 2017

De Europese Commissie is onder de indruk van de talrijke protesten tegen de dreigende stopzetting van de subsidie voor Europractice. Dat zegt vicepresident Steve Beckers van Imec, een van de coördinerende organisaties voor de Europese waferdeelservice. Beckers laat doorschemeren hoop te hebben dat Brussel met een passende oplossing komt. Het kan nog enkele maanden duren voor er uitsluitsel komt, maar dat hoeft niet tot vertragingen te leiden.

Onderzoeksgroepen uit heel Europa beklaagden zich in Brussel over de dreigende teloorgang van de service, waar universitaire onderzoekers gebruik van maken om hun papieren ontwerpen in silicium om te zetten. In Nederland luidden hoogleraren Peter Baltus (TU Eindhoven), Kofi Makinwa (TU Delft) en Bram Nauta (Universiteit Twente) ook de noodklok in Den Haag, wat leidde tot Kamervragen.

Een in silicium gerealiseerd ontwerp is niet alleen essentieel om onderzoek te publiceren, ook bedrijven willen potentieel interessante designs eerst getest zien. De Nederlandse industrie gaat daarom aandringen op een oplossing, laat Nauta weten, nadat hij gisteren met bedrijven om tafel had gezeten.

Het is niet de eerste keer dat het rommelt rond Europractice, dat inclusief voorgangers al bijna drie decennia bestaat, maar om de paar jaar opnieuw subsidie moet aanvragen. Betrokkenen hopen daarom dat Brussel openstaat voor een doorlopende financieringsregeling.