Technieuws

HP blijft memristor op de kaart zetten

Reading time: 2 minutes

Onderzoeker Qiangfei Xia van HP Labs heeft een memristorgeheugen gecombineerd met CMos-logica op één chip. Dat vertelde zijn baas Stan Williams op het Memristor and Memristive Systems Symposium, dat 21 november werd gehouden bij de University of California, Berkeley. ’Xia fabriceerde met imprintlithografie een memristorrooster boven op een CMos-chip. Het resultaat is een geïntegreerd hybride 3D-circuit‘, aldus Williams.

HP presenteerde de memristor eerder dit jaar als het vierde passieve, tweepolige elektronische basiselement, dat weliswaar decennia geleden theoretisch was beschreven maar nooit in de praktijk was gerealiseerd. Het bestaat uit een laagje titaandioxide ingeklemd tussen een vierkant rooster van nanodraden om het geheel aan te sturen, de zogenaamde crossbar. Onder invloed van een stroompje gaan bewust geïntroduceerde zuurstofvacatures zich in het kristalrooster herverdelen. Daardoor verandert de weerstand als functie van de totale hoeveelheid stroom die in een richting heeft gelopen. De memristor onthoudt dus eigenlijk hoeveel stroom erdoorheen is gegaan.

De realisatie van een elektronisch concept dat lange tijd slechts op papier bestond, sprak blijkbaar tot de verbeelding. Vakmedia schreven kleurrijke stukken over de memristor. Zo haalde EE Times hem in evolutionair jargon binnen als de ’ontbrekende schakel‘. Dankzij beloftes van een superdicht geheugen en zelfs neurale netwerken die het menselijk brein zouden benaderen, haalde de memristor de lijst van Time Magazines beste uitvindingen van 2008.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one for only €15 and enjoy all the benefits.

Login

Related content