Nieke Roos
15 February 2018

Hewlett Packard Enterprise gaat helpen de prestaties van Ajax-spelers realtime te analyseren en te optimaliseren met ai. Daartoe heeft het technologieconcern een vijfjarig samenwerkingscontract getekend met de ict-afdeling van de Amsterdamse voetbalclub. Als strategische partner levert HPE onder meer zijn Aruba-netwerk- en -opslagsystemen en zijn Synergie-oplossing om deze it-omgeving in een zogeheten composable infrastructure te koppelen met de cloud.

voetbal klein

Tijdens de training dragen de Ajax-spelers hesjes met transponders. Deze registreren hun startsnelheid, hun positie op het veld en hun afgelegde afstand, maar bijvoorbeeld ook hun temperatuur en vochtverlies. De verzamelde data geven ze door aan systemen rond het veld, die ze vervolgens combineren met videobeelden, aanvullen met ai-analyses en alles realtime inzichtelijk maken via een dashboard op de mobiele telefoon of laptop van de trainers. Aan de hand daarvan kunnen zij direc per speler het maximale trainingsresultaat bepalen met minimale kans op blessures.

Big data is booming in de sport. In de voetballerij verzamelt elke zichzelf respecterende club tegenwoordig uitgebreide statistieken over zijn spelers. Na de training of wedstrijd, met transponders en/of videobeelden, is dat al enige tijd gemeengoed, maar ook realtime analyse komt nu binnen handbereik.