Paul van Gerven
5 September 2011

De Eindhovense High Tech Campus heeft er een machinebouwer in wording bij: Supercis. De jonge onderneming richt zich op de ontwikkeling van printprocessen van Cigs- of CZTS- (koper, zink, tin en seleen) dunnefilmzonnecellen. In dit fabricageconcept worden de materialen als nanodeeltjes in een inkt op een substraat aangebracht en vervolgens in een thermisch proces omgezet in een halfgeleiderlaag. Cigs-type zonnecellen worden nu nog met co-evaporatie gemaakt, een vacuümtechniek.

Supercis komt uit de koker van solarondernemer Peter van der Vleuten, die de handen ineen heeft geslagen met onderzoeker Hans van ’t Spijker. De laatste ontwikkelde Supercis‘ technologie tijdens zijn promotieonderzoek en postdoc-werk aan de TU Delft en vervolgens in zijn eigen laboratorium. De komende jaren zal deze kennis geleidelijk worden uitgebouwd, met de ambitie om een ’wereldspeler‘ te worden.

Cigs-technologie en haar CZTS-variant die minder zeldzame elementen herbergt, is ook speerpunt van het R&D-samenwerkingsverband Solliance van ECN, Holst Centre, TNO en de TU Eindhoven. Onlangs sloot Imec zich erbij aan.