Pieter Edelman
29 March 2013

IAR Systems introduceert in de nieuwe versie 7,1 van zijn toestandsmachine-gereedschapskist Visualstate het concept van sub-machinetoestanden, vergelijkbaar met subroutines in programmeertalen. Daarnaast breidt het bedrijf de integratiemogelijkheden van zijn toolsuite uit.

Visualstate is bedoeld voor het werken met complexe toestand- of eventgebaseerde embedded systemen. Met de tool kunnen ontwikkelaars hun systeem op hoog niveau ontwerpen en hier stapsgewijs functies aan toevoegen. De implementatie wordt bereikt via codegeneratie. Het pakket biedt gereedschappen voor formele verificatie, analyse en validatie om de ontwikkelaar ervan te verzekeren dat het ontwerp werkt zoals bedoeld.

De sub-machinetoestanden zijn herbruikbare fragmenten van toestandmachines. Eens gemaakt kunnen ze vanuit een project of vanuit andere projecten worden aangeroepen. Ook een andere nieuwe feature moet hergebruik aanmoedigen: design stereotypes, templates die de visuele weergave van toestanden specificeren.

De tool krijgt ook beschikking over een open Statechartmodel-Api, waarmee eigen tools gebouwd kunnen worden om Visualstate-modellen te manipuleren. Ook kunnen externe clients de toestandsmachinesimulator en -designer aansturen via een TCP/IP-verbinding. Een integratie met Fujitsu‘s CGI Studio bestaat al. Daarnaast is Visualstate geïntegreerd met IAR‘s eigen Embedded Workbench-IDE.

Techwatch Books: ASML Architects