Pieter Edelman
6 December 2011

IAR Systems breidt de ondersteuning voor TI‘s MSP430-microprocessorfamilie in Embedded Workbench uit met onder meer ondersteuning voor multithreading en voor read-only en positieonafhankelijke code en data (Ropi). De nieuwe versie van Embedded Workbench voor MSP430, 5.40, ondersteunt ook de pas uitgebrachte editie 3 van de MSP-debugstack msp430.dll. MSP430 is een lijn van 16 bit processoren voor embedded toepassingen.

Met de toevoeging van multithreading in de runtimebibliotheek kunnen meerdere threads binnen hetzelfde proces worden aangemaakt en gelijktijdig worden uitgevoerd. De bibliotheek biedt een interface waarmee RTos‘en en andere schedulers een lockmechanisme kunnen implementeren om een thread-safe omgeving te bereiken.

De Ropi-feature heeft betrekking op de plaats in het geheugen van een applicatie. Normaliter wordt deze vastgelegd tijdens het compileren, maar als toepassingen runtime worden geladen, is het handig om dan te bepalen waar ze moeten komen. Door de Ropi-feature te gebruiken, genereert de compiler referenties die relatief zijn ten opzichte van de pc, waardoor de applicatie vanaf willekeurige geheugenadressen werkt. De nieuwe Ropi-feature vervangt de voorgaande Pic-implementatie in IAR Embedded Workbench voor MSP430.