17 April 2008

Afgaande op de kwartaalcijfers van IBM en Intel is van een recessie weinig te merken. Beide bedrijven boekten solide omzet- en winststijgingen. Intel kon zelfs een recordomzet in de boeken schrijven.

Intel boekte het eerste kwart van 2007 een omzet van 6,1 miljard euro, vergeleken met 5,6 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De chipreus hield daarvan 880 miljoen euro winst over. ’Een uitstekende start van 2008‘, merkte CEO Paul Otellini op tijdens een teleconferentie voor analisten en pers. De situatie op de kredietmarkten deert Intel volgens hem niet. Integendeel, hij krikte de omzetverwachting voor het tweede kwartaal op van 5,7 naar 6,0 miljard euro.

Ook IBM ziet geen donkere wolken boven 2008 hangen. ’We zien dit jaar met vertrouwen tegemoet‘, aldus Samuel Palmisano van IBM. Zijn bedrijf boekte de afgelopen drie maanden een omzet van 15,4 miljard euro, een stijging van 11 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. De winst steeg met 36 procent van 1,2 naar 1,5 miljard euro.

De verwachtingen staan in schril contrast met die van analisten in de IC-sector. Die zijn overwegend pessimistisch voor het komende jaar. Makers van halfgeleidermachines moeten voor deze onzekerheid de prijs betalen. Gartner verwacht dat chipmakers twintig procent minder geld willen uitgeven. Ook ASML zag zich genoodzaakt de omzetverwachting voor het komende kwartaal naar beneden bij te stellen.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.