Paul van Gerven
8 January 2019

De halfgeleiderindustrie begint 2019 in mineur: zowel de grootste afnemer als de grootste producent van chips – respectievelijk Apple en Samsung – hebben stevige winstwaarschuwingen afgegeven. Meer tegenvallende resultaten zullen volgen.

Analisten verwachten echter opklaringen later dit jaar, die de neerwaartse bewegingen deels compenseren. VLSI Research becijfert de schade aan het einde van 2019 op een procent omzetdaling, Gartner houdt het op -2,6 procent. Beide marktonderzoekers voorzien herstel in 2020, met zeven tot acht procent groei.

thermometer_web

De bescheiden downturn komt niet onverwacht. Tot 2018 groeide de halfgeleiderindustrie drie jaar op rij, maar rond afgelopen zomer werden de eerste tekenen van afkoeling zichtbaar. Deze blijken inmiddels wat forsere proporties aan te nemen dan destijds verwacht. Dit onder meer vanwege de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

De chipmachinemarkt volgt een vergelijkbaar patroon als zijn afzetmarkt door in 2019 een procent of vier te krimpen en in 2020 ruim twintig procent te groeien.

BCe24 save the date