25 March 2013

ICT Automatisering heeft het afgelopen jaar 77,8 miljoen euro omgezet. Dat is drie procent minder dan in 2011. Onder de streep eindigde de dienstverlener 5,3 miljoen in de min, waar het verlies een jaar eerder nog 8,3 miljoen bedroeg. ’De markten werden in 2012 nog steeds gedomineerd door een terughoudendheid om in IT te investeren, met bescheiden tekenen van een opleving in de zomer‘, aldus CEO Carlo D‘Agnolo. ’Dit herstel hield echter niet aan en na de zomer werden wij weer geconfronteerd met een daling van de vraag en bijgevolg een afname van de productiviteit per werknemer.‘

Bij de Nederlandse activiteiten daalden de inkomsten jaar op jaar met vier procent naar 62,1 miljoen euro. Waar de eerste helft van 2012 nog een lichte omzetstijging vertoonde, bracht de tweede helft een sterke afname door een blijvend lage vraag in IT-markten en een resulterende lage bezettingsgraad. In december bereikte de productiviteit een dieptepunt, meldt ICT. Daarnaast waren er in 2012 minder directe medewerkers als gevolg van selectieve werving en enkele ontslagen van professionals met een structureel lagere bezettingsgraad, en dat heeft ook een negatieve invloed gehad op de resultaten.

In Duitsland steeg de omzet met drie procent tot 15,7 miljoen euro doordat ICT daar tien nieuwe klanten binnenhaalde en enkele oude zag terugkeren. Het had echter op meer gerekend, en ondanks de toename eindigden de activiteiten nog steeds in de min, zij het minder dan in 2011 door een goed tweede halfjaar. Om de indirecte kosten te reduceren, heeft het bedrijf een aantal maatregelen in gang gezet. Zo heeft het dezelfde systemen en procedures uitgerold als in Nederland en de noodlijdende vestiging in Neustadt afgestoten. Nu resteren alleen nog activiteiten in de automotivesector en die was vorig jaar volatiel, met uitgestelde projecten als gevolg. Ondanks een hoog verloop door de krappe lokale arbeidsmarkt heeft de dienstverlener het personeelsbestand in Duitsland op peil weten te houden.

Dit jaar zal het economische klimaat moeilijk blijven, verwacht ICT. Het denkt echter ook dat de genomen maatregelen langzaam hun vruchten zullen gaan afwerpen en al in de eerste kwartalen een positief effect zullen hebben op de resultaten. De Duitse activiteiten moeten ten minste break-even draaien in 2013 en in de plus daarna. Voor de rest waagt het bedrijf zich met het oog op de volatiliteit van de markten niet aan prognoses.