Onderzoekers van Caltech hebben eda-software samengesteld voor het ontwerp van dna-computers, inclusief een ‘compiler’. Iedereen kan daarmee dna-circuits voor taken naar keuze samenstellen, zelfs zonder te begrijpen hoe dat onder de motorkap precies werkt. Ook is het niet meer nodig om zeer zuiver dna op maat ter beschikking te hebben: relatief onzuiver en goedkoop startmateriaal is afdoende.
‘In de jaren vijftig kon slechts een select aantal laboratoria dat de fysica van transistoren begreep functionele circuits bouwen’, zegt assistent-hoogleraar Lulu Qian van Caltech. ‘Vandaag de dag zijn er vele softwaretools beschikbaar om op eenvoudige manier complexe elektronica te ontwerpen. Onze software is daarmee vergelijkbaar: het vertaalt eenvoudige rekenkundige handelingen in een complex dna-circuit-ontwerp.’
Dna-computers kunnen intelligentie toevoegen aan moleculaire systemen. Deze week nog publiceerden onderzoekers van de TU Eindhoven een ‘vertaaltechniek’ die een cruciale schakel in de ontwikkeling van zelfdenkende medicijnen zou kunnen blijken.