Joost_Backus_11

Joost Backus is oprichter en CEO van Notthefly Mobile Entertainment.

3 November 2008

Een dik jaar geleden was ik erg tevreden met mijn Apple Notebook. Die dingen zijn iets duurder maar er is een redelijke service. Nou, maar goed ook, denk ik nu. Disk gecrasht en vervangen, scheuren in de plastic afdekking, voedingskabel doorgebrand, magnetische voedingstekker kapot en nu is er alweer iets. De plastic afdekking is wederom gescheurd en daar waar de aansluiting voor de voeding is geplaatst, komt deze zelfs omhoog. Gaat mijn Macbook nu ploffen? Ik krijg het gevoel dat het niet helemaal koosjer is met de kwaliteit van mijn Macbook.

Mijn bezoek aan de Photokina, de grootste fotobeurs ter wereld, heeft me niet blijer gemaakt. Wat ik eigenlijk wil, is een onopvallende compacte camera met een grote sensor en een goede lichtsterke verwisselbare lens. Gewoon een stukje kwaliteit. Wat je dan op de beurs allemaal ziet: yikes! Leuke zuurstokkleurtjes, te veel megapixels en pruts sensoren en dito lensjes. Ik wil gewoon een kleine kwaliteitscamera maar die is er bijna niet.

Tja en dan de aandelenbeurzen. Daar is er ook iets mis met de beoordelingsprocessen. Velen zien nu dat een triple A-imago ook geen kwaliteit garandeert. Overleveraged heet dat dan. De (nu omgevallen) Amerikaanse zakenbanken hadden per dollar in kas meer dan 30 dollar zeer riskant ’geïnvesteerd‘. Leverage 1:30. Als er dan iets mis gaat, is het eigen kasgeld zo op. In Europa is dat volgens de analisten Daniel Gros en Stefano Micossi trouwens ook zo, maar ’men‘ zegt dat hier veel minder riskant is ’uitgeleend‘. Volgens Gros en Micossi heeft ING per euro eigen geld ongeveer 49 euro ’geïnvesteerd‘. Dat is dus een leverage van 1:49. Of het klopt, dat weet ik niet. Google maar eens op ’Stefano Micossi & Leverage‘. Iedereen bezweert dat de banken veilig zijn, met Balki en Bos voorop. Hoe zit dat ook alweer met houders van beleggingshypotheken, vraag ik me dan wel af. Dat moet toch nu echt moeilijk worden voor sommige hypotheeknemers? Hebben de banken de kwaliteit van hun leen- en investeringsproces niet helemaal uit het oog verloren?

Ik zal morgen met mijn Apple maar eens naar de aardige servicemeneer gaan. Is die tenminste weer in orde. Het zou mooi zijn als het met de bankproducten ook zo zou kunnen. Op naar de service-instantie en het systeem functioneert weer. Het lijkt erop dat het allemaal veel moeilijker wordt en het gebrek aan kwaliteit ons heel veel geld blijft kosten. Typisch: goedkoop is duurkoop.

De maatschappij moet natuurlijk wel blijven functioneren. Mogelijk koop ik, nu er een nieuw Apple-model uit is, de opvolger van mijn Macbook. Ik heb ook een paar aandelen gekocht de laatste tijd, op basis van een soort tegendraads opportunisme. Iemand moet de economie toch draaiend houden? Zonder consumptie komen we nergens. Waarom is het kwaliteitaspect toch zo moeilijk? Ik ben best bereid daar iets meer voor te betalen, voor kwaliteitscomputers, -camera‘s of -aandelen. Je kunt het vaak pas echt beoordelen als je de spullen al in huis hebt. Dan ben je soms toch in de aap gelogeerd, terwijl je overtuigd was van het imago. Zie Icesave.