Paul van Gerven
26 October 2006

Vanaf de Amerikaanse ruimtevaartbasis Cape Canaveral is 26 oktober een raket gelanceerd met een chip van Imec aan boord. De chip zit in een meettoestel van de Duitse universiteit van Kiel. De lancering is onderdeel van Nasa‘s Stereo-programma, die astronauten en apparatuur in de ruimte moet beschermen.

Aan het oppervlak van de zon komen regelmatig uitbarstingen van enorme hoeveelheden geladen deeltjes voor. Die wolken bewegen zich met snelheden tot 1,6 miljoen kilometer per uur door de ruimte. Sommige komen ook de aarde op hun pad tegen. Door de interactie met de atmosfeer ontstaan dan magnetische stormen. Deze kunnen stroomstoringen veroorzaken en zelfs schade toebrengen aan satellieten en ruimteschepen. Ook astronauten die in zo‘n storm geraken lopen gevaar. Met het Stereo-project (Solar Terrestrial Relations Observatory) wil Nasa het ontstaansmechanisme van dit schadelijke fenomeen beter leren begrijpen. Uiteindelijk is het de bedoeling om stellaire weersverwachtingen te kunnen maken.

0610261713220
Met de Imec-chip kunnen sterrenkundigen de schadelijke zonnestormen onderzoeken.

Voor de missie lanceert de ruimtevaartorganisatie twee satellieten die dezelfde baan om de zon gaan beschrijven als de aarde. Eentje zal daarbij ’voor‘ de aarde vliegen en de andere erachter. Aan boord hebben de kunstmanen elk twee ladingstelescopen van de universiteit van Kiel. Die kunnen geladen deeltjes detecteren en analyseren. Die telescopen bevatten de Particle Detector Front-end-chip van Imec, die de gemeten signalen moet filteren en versterken. Imec heeft al expertise kunnen opbouwen in uitleeselektronica door deelname aan onderzoek bij deeltjesversneller Cern.

Reinhold Müller-Mellin, verantwoordelijk voor de ladingstelescopen aan de universiteit van Kiel: ’Zonder Imecs chip zouden we de selectie voor deze missie niet doorstaan hebben. Andere opties waren immers onaanvaardbaar door de strenge Nasa-criteria voor gewicht en stroomverbruik.‘

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.