Pieter Edelman
25 January 2018

Imec toont op Spie Photonics West in San Francisco aankomende week een betaalbare hyperspectrale camera in het shortwave-infraroodgebied (swir), tussen de duizend en de zeventienhonderd nanometer golflengte. In tegenstelling tot reguliere camera’s, die drie brede kleurenbanden registreren, schieten hyperspectrale camera’s beelden in een groot aantal smalle frequentiebanden. Daarmee is veel informatie over het materiaal te achterhalen.

De hyperspectrale sensoren zijn tot nog toe echter gelimiteerd tot de langere golflengtes – althans, de laagkostige modellen die nodig zijn voor de industrie. Dat komt doordat reguliere cmos-sensoren de korte golflengtes niet kunnen registreren, waardoor een duurder materiaal als InGaAs nodig is. Imec weet de kosten echter te drukken door voor de ‘kleuren’-filters wel gewoon goedkoop cmos te gebruiken en deze te integreren op een InGaAs-sensor.

Volgens het onderzoeksinstituut zijn er al diverse partners bezig met praktijkproeven. Imec kan tot sensoren met maximaal honderd afzonderlijke spectrale banden produceren. Dan gaat het wel om line-scan-sensoren; voor een tweedimensionale sensor is het aantal banden beperkt tot zestien.

Imec_swir
Met hyperspectrale beeldvorming zijn verschillende typen textiel van elkaar te onderscheiden.