Pieter Edelman
9 April 2009

De Amerikaanse materialen- en chemicaliënspecialist Cytec Industries partnert met Imec voor het ontwikkelen van organische zonnecellen met lange levensduur. Deze moeten geschikt zijn voor commerciële productie. Het project duurt twee jaar en wordt mede gesponsord door het IWT.

Imec_organische_zonnecel_web
Organische zonnecellen hebben grote beloften, maar tot nog hebben ze een te korte levensduur voor commerciële uitrol. Imec en Cytec willen die opschroeven naar minstens vijf jaar.

Het organische-zonnecelonderzoek richt zich vooral op het opschroeven van de efficiëntie waarmee zonlicht wordt omgezet. Levensduur is een ondergeschoven kindje, zeggen Imec en Cytec in een persbericht. Zij beogen het verlengen van de operationele levensduur naar minstens vijf jaar. Dat willen ze op twee manieren aanpakken. Ten eerste moet de intrinsieke stabiliteit worden verbeterd. Uit eerder onderzoek van Imec bleek dat fasescheiding een probleem is van de gebruikte mix van geconjugeerde polymeren en de fullerenen die als acceptor worden gebruikt. Ten tweede willen de partners werken aan de degradatie van de organische materialen onder invloed van zuurstof en waterdamp. Dat willen ze doen door middel van inkapseling in een bufferlaag. Daarbij speelt de coatingtechnologie van Cytec een belangrijke rol.