Pieter Edelman
24 June 2015

Imec en Holst Centre hebben op het Imec Technology Forum in Brussel een t-shirt getoond dat voortdurend een ecg maakt van de drager, bewegingen meet en het aantal verbruikte calorieën berekent. De gegevens kunnen via Bluetooth Low Energy verzonden worden. Volgens Imec en Holst is het voor het eerst dat een kledingstuk een ecg van medische kwaliteit kan produceren zonder dat het zo strak hoeft te zitten dat het de drager hindert.

Het shirt dient vooral als demonstratie voor de flexibele, rekbare interconnects op textiel van Imec en Holst. De instituten hebben een fabricageproces ontwikkeld dat compatibel is met doorsnee textielproductie en de eigenschappen van de stof in stand houdt. Het shirt is daarmee soepel, ademend en wasbaar.

De elektronica in het shirt wordt aangevuld met een processormodule ter grootte van een sd-kaartje en met een gewicht van zeven gram. Deze bevat Imecs Muesic-ic voor data-acquisitie en -verwerking, een batterij en een ble-radio. Deze module kan losgekoppeld worden om het shirt te wassen of de batterij op te laden.