8 December 2014

Imec en Holst hebben samen met het Zwitserse Datwyler Sealing Solutions een kunststof elektrode ontwikkeld voor ecg/eeg-metingen. Het contact werkt zonder geleidende gel en is comfortabeler voor de gebruiker dan een harde metalen elektrode. De ontwikkelaars tonen de vinding via een nieuwe eeg-headset en een meetpleister op de Mhealth Summit in Washington DC deze week.

Vandaag de dag moeten de elektroden voor een eeg of een ecg met een geleidende gel op de huid worden aangebracht om de weerstand te verlagen. Dat maakt ze ongeschikt voort continue monitoring in thuissituaties. De afgelopen jaren zijn er daarom steeds meer oplossingen beschikbaar gekomen, onder meer van Imec, met droge elektroden. De harde metalen contactpunten kunnen echter tot irritatie en pijn leiden wanneer ze langdurig gedragen worden.

De nieuwe elektrode is gefabriceerd van zacht EPDM-rubber, verrijkt met verschillende toevoegingen om de geleiding te verbeteren. Volgens de ontwikkelaars is de polymeercompositie geoptimaliseerd voor de ruis die typisch optreedt bij deze toepassing. De impedantie ligt niet meer dan een factor tien hoger dan bij traditionele gel-elektrodes.

Imec en Holst tonen op de bijeenkomst ook een ontwikkelkit voor biomedische data-acquisitietoepassingen, gebaseerd op hun Museic-asic. Dit ic kan ecg’s met drie kanalen en impedantiemetingen van de huid en andere biologische weefsels bemonsteren en gedeeltelijk verwerken. Daarnaast beschikt het over een algemene analoge interface met twee kanalen en zes digitale interfaces. In de ontwikkelkit is de chip gekoppeld aan een Cortex-M4-microcontroller, een sd-slot en een bluetooth-compatibele radio. Diverse sensoren worden meegeleverd.