Pieter Edelman
25 October 2016

Een nieuwe spin-off van Imec en de Universiteit Gent, Epilog genaamd, zet in op het verbeteren van de diagnose van epilepsie. De software van de start-up kan eeg-data van patiënten doorspitten en objectief de probleemzones in de hersenen vaststellen. Nu is het screenen en behandelen van de ziekte een tijdrovend en arbeidsintensief proces, waarbij artsen zelf de eeg-data moeten interpreteren.

Epilepsie, soms bestempeld als ‘kortsluiting’ in de hersenen, is een complexe aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. Een derde van de patiënten reageert slecht op medicijnen. Voor hen is alleen een chirurgische ingreep mogelijk, maar ziekenhuizen hebben hiervoor lange wachtlijsten van meer dan een jaar. Het is daarom belangrijk snel de juiste diagnose te kunnen stellen.

De technologie van Epilog wil tegemoet komen aan dit probleem. De software wordt aangeboden als clouddienst, waar behandelaars de eeg-data naar kunnen uploaden. Op het moment wordt de technologie in zeven instelleningen in Europa getest, als voorbereiding op de noodzakelijke CE- en FDA-certificeringen. Op den duur denkt het bedrijf de software ook te kunnen inzetten voor andere hersenaandoeningen en het volgen van medicatie.

Epilog wordt financieel ondersteund door Transics-oprichter en -ceo Walter Mastelinck en door Patrick Keereman, ceo van Molecubes en ex-ceo van Nuscience.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .