Nieke Roos
19 June 2013

Imec en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) bundelen hun krachten rond hyperspectrale camerasystemen voor aardobservatie. De twee instituten stemmen hun strategische research op elkaar af om de komende jaren tot nieuwe technologieën te komen en zo uit te groeien tot een wereldspeler in het domein. Belangrijk ingrediënt daarbij is de chipgebaseerde hyperspectrale filtertechnologie die Imec onlangs heeft ontwikkeld. In een eerste samenwerking voor de Europese ruimtevaartorganisatie Esa storten de partners zich op hyperspectrale filters voor het hele golflengtegebied van zichtbaar licht.

Imecs chipgebaseerde hyperspectrale filteroplossing is compact, eenvoudig en lichtgewicht. De technologie maakt nieuwe toepassingen mogelijk in onder meer industriële inspectie, geavanceerde landbouw en biomedische beeldvorming. In combinatie met de jarenlange ervaring die het Leuvense instituut heeft in gespecialiseerde beeldsensoren voor bijvoorbeeld de ruimtevaart opent de oplossing de deur naar ultracompacte systemen voor in kleine satellieten en onbemande vliegtuigen (unmanned aerial vehicles, UAV‘s).

Vito is een onafhankelijk onderzoeks- en adviescentrum op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Speerpunten van de ruim zevenhonderd medewerkers zijn chemie, duurzaam landgebruik, energie, gezondheid en materiaalbeheer. Het instituut uit Mol is al meer dan tien jaar Europees actief in hyperspectrale beeldverwerking en ontwikkeling van compacte camerasystemen voor aardobservatie, onder meer voor biodiversiteit, precisielandbouw en waterkwaliteit. Met projecten als Proba-V (multispectraal satellietinstrument), Medusa (lichtgewicht UAV-camera) en Apex (hyperspectrale vliegtuigscanner) heeft het een uitgebreide expertise opgebouwd.