De Amerikaanse start-up Genalyte heeft met hulp van Imec fotonische wegwerpsensoren in silicium ontwikkeld voor eiwitten en DNA. Het bedrijf uit San Diego is nu op zoek naar partners in de levenswetenschappen om het systeem te bètatesten.
De detectie is gebaseerd op fotonische waveguides die met standaard CMos-technologie worden aangebracht in het silicium. Door de sensor loopt een waveguide waar het analyseapparaat laserlicht doorheen stuurt naar een detector. Aan dit doorgaande lichtpad liggen ringvormige waveguides waarop detectiemoleculen zijn aangebracht. Licht met een specifieke golflengte resoneert in deze ringen en verdwijnt uit de doorgaande waveguide. Op het moment dat er stoffen binden aan de detectormoleculen verandert deze golflengte echter. Dat kan voortdurend nauwkeurig worden gemeten door de golflengte van het laserlicht te variëren.

De wegwerpsensoren bevatten tot 128 ringetjes, die elk met een ander type detectormolecuul bekleed kunnen worden. Met een enkel vloeistofmonster kunnen op die manier verschillende stoffen worden gemeten. Door de gevoeligheid is maar weinig monstermateriaal nodig. Via software wordt uit de bindingsdynamiek de concentratie bepaald.
De chipstructuren en de biocompatibele coating komen uit Imecs toolkit. Volgens het onderzoeksinstituut meten de structuren tussen de honderd tot vijfhonderd nanometer.