Pieter Edelman
19 November 2018

Imec en lenzenfabrikant Seed zijn er samen in geslaagd een compleet elektronisch systeempje te integreren in een zachte zuurstofdoorlatende contactlens. Op het moment gaat het nog om een demonstrator met een blauw ledje, maar de twee partijen denken dat het platform een patiëntvriendelijke manier kan worden voor monitoring of afgeven van medicatie. Zachte contactlenzen worden vandaag de dag al door tientallen miljoenen mensen gedragen.

Het idee om contactlenzen te integreren met elektronica is niet nieuw. Alphabet-onderdeel Verily bijvoorbeeld werkt al een aantal jaren serieus aan contactlenzen om diverse aandoeningen te monitoren en te behandelen – ironisch genoeg het heeft net een van die lijnen, voor diabetesmonitoring, stopgezet. Ook Imec demonstreerde in 2012 al dat het mogelijk is een lcd-pixel op een contactlens te integreren.

Imec lens

In het nieuwe werk richten Imec en Seed zich op het maken van een compleet, plooibaar, elektronisch systeem. Hun demonstrator bevat een blauwe led, een ultradun ic en een rf-antenne, die via uitrekbare interconnects met elkaar verbonden worden. De rf-antenne kan gebruikt worden om het systeem op te laden en in de toekomst voor het het uitlezen van sensoren. Met deze opzet kan moeiteloos de kromming behaald worden die nodig is voor het oog.