Nieke Roos
7 Nov 2018

Het Imec.Icon-project Conamo (Continuous Athlete Monitoring) heeft technologie ontwikkeld om de individuele prestaties van wielrenners realtime te volgen. Een klein apparaatje gemonteerd op hun fiets leest continu hun hartslagmeter, snelheidsmeter, gps en andere aanwezige sensoren uit en maakt de gegevens beschikbaar voor bijvoorbeeld directe raadpleging in de ploegwagen of live weergave op televisie. De projectpartners – Imec, Energy Lab, Rombit, VRT, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel – hebben de technologie onlangs getest tijdens een open training van de Belgische junioren- en U23-ploegen veldrijden.

‘Apps vandaag gebruiken 4g-connectiviteit. Daarmee is het onmogelijk om renners realtime en op afgelegen plaatsen zoals de bergen te volgen’, verklaart Bart Braem, senior researcher bij imec. ‘Binnen Conamo hebben we een radio gemaakt voor draadloze communicatie die bluetooth en Ant+ ondersteunt, zeer weinig batterij verbruikt, over lange afstanden data uitwisselt – tot zevenhonderd meter tussen twee fietsen, langer tussen meerdere fietsen – en met zeer weinig vertraging en steeds betrouwbaar blijft werken, ook als de snelheid en locatie van de renners plots verandert – bijvoorbeeld bij een ontsnapping. Daarnaast hebben we algoritmes geschreven voor de analyse van de sensordata.’

Voor amateurrenners en wielertoeristen hebben de projectpartners een app ontwikkeld die op basis van de sensorgegevens een persoonlijk trainingsschema opstelt. Voor niet-sportievelingen is er een app die aan de hand van locatiedata een route voorstelt in de buurt, opgeluisterd met beeldfragmenten uit tv-series die op die plekken zijn opgenomen.