Pieter Edelman
17 October 2018

Imec-spinoff Pharrowtech heeft een 60 GHz-zendontvanger onthuld met maar liefst 256 antenne-elementen om bundelvorming toe te passen. Met dit hoge aantal kunnen signalen onder hele scherpe hoeken gestuurd worden, wat de antenne een groot bereik geeft. Het prototype van het systeem werd getoond op de Telecom Infra Project Summit in London. Volgens Pharrowtech is de transmitter geschikt voor zowel consumenten-wifirouters als professionele telecom-backhaul-systemen.

Het frequentiegebied rond de 60 GHz is belangrijk voor nieuwe draadloze verbindingen. De veelgebruikte 2,4 en 5 GHz-banden raken namelijk steeds meer verstopt, en het gebied rond 60 GHz is nog een vrij stuk van het spectrum. De hogere frequentie maakt ook snelle dataoverdracht mogelijk. Deze millimetergolven zijn echter uitdagender om mee te werken.

Imec Pharrowtech

De Leuvense zendontvanger gebruikt 128 versterkers om de 256 elementen aan te sturen, volledig vervaardigd in standaard cmos-technologie. De zendontvanger gebruikt standaard chip- en antennetechnologie, wat relatief goedkope productie in hoge volumes mogelijk maakt.