Paul van Gerven
1 November 2012

Imec en het Amerikaanse bedrijf Nantero zijn een gezamenlijk ontwikkelprogramma gestart voor sub-20-nanometergeheugen op basis van koolstofnanobuizen. ’We zijn tot de conclusie gekomen dat dit niet-vluchtige geheugentype meerdere aantrekkelijke eigenschappen heeft om de volgende generatie sterk verdicht geheugen te worden. Door met Nantero samen te werken, kunnen we die ontsluiten voor onze partners‘, zegt Imec-CEO Luc Van den hove.

Nantero is ontsproten uit de lendenen van MIT en opereert al enkele jaren in betrekkelijke stilte. Het jonge bedrijf beschikt over een CMos-compatibel productieproces om 4 Mb NRam te maken, zoals het zijn product noemt. Uit de tests blijkt dat de chips snel, zuinig en uitermate duurzaam en robuust zijn. ’NRam is veelbelovend voor diverse applicaties en kan – als we bepaalde specificaties kunnen aantonen – zelfs een alternatief vormen voor DRam, dat bij 18 nanometer tegen schalingsproblemen oploopt‘, oordeelt Imec-CTO Jo De Boeck.

Nanobuisjes lijken na een periode van hype gevolgd door relatieve radiostilte weer helemaal terug. Eerder deze week repte IBM van een methode om nanobuisjes met duizenden tegelijk uiterst nauwkeurig op een wafer te positioneren.