Pieter Edelman
22 February 2016

De Vlaamse onderzoeksinstituten Imec en Iminds willen dit jaar nog fuseren. Het op software georiënteerde Iminds zal daarbij verdergaan als divisie binnen het meer op hardware gerichte Imec. ‘Met de opkomst van het internet of things en het internet of everything & everyone, groeit de nood aan totaaloplossingen die hardware en software combineren. Alleen door intense interactie tussen beide werelden kunnen optimale innovatieve producten ontwikkeld worden voor de digitale economie van morgen’, licht Imec-ceo Luc Van den hove de stap toe.

Iminds, het vroegere IBBT, is een virtueel instituut van onderzoekers aan de Vlaamse universiteiten in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven. Het instituut faciliteert ontwikkelprojecten samen met de industrie en dient daarnaast als incubator voor start-ups. Het instituut telt rond de duizend onderzoekers, die toegevoegd zullen worden aan de 2500 researchers bij Imec.

De intentie is om de opzet van Iminds na de fusie zo veel mogelijk te behouden. Iminds’ model voor publiek-privaat onderzoek en de living labs worden verder uitgebouwd, net als het incubatorprogramma. ‘Deze fusie vormt dan ook een unieke opportuniteit om samen de hand te reiken aan de Vlaamse industrie, en om Smart Flanders verder op de wereldkaart te zetten’, aldus Van den hove.