Volgens IMS Research zijn lampen met ingebouwde RF-besturing zo zoetjes aan rijp voor marktuitrol. Diverse grote fabrikanten zijn van plan om volgend jaar dergelijke producten te introduceren en er zullen zo‘n 600 duizend lampen en bijbehorende afstandsbedieningen over de toonbank gaan, denkt de marktonderzoeker. In 2017 loopt dat aantal op naar 11,7 miljoen.
Een van de belangrijkste verkoopargumenten is de mogelijkheid om deze lampen met de smartphone te bedienen – thuis of op afstand. Op het moment zijn er gebouwautomatiseringssystemen die die mogelijkheid bieden via de armaturen, maar de kosten hiervoor zijn te hoog voor de consument. Lampen waarin direct RF-aansturing is ingebouwd, bieden een voordeliger optie voor hen.
Op het moment gebruiken de meeste fabrikanten een bedrijfseigen RF-technologie, of een bedrijfseigen protocol bovenop een 802.15.4-netwerklink. Er zijn echter verschillende initiatieven om hier meer openheid in te brengen. NXP heeft zijn Jennet-IP-platform (6Lowpan) opengesteld voor andere halfgeleiderfabrikanten, en de Zigbee Alliance heeft een profiel opgesteld om kleur en lichtniveau van ledlampen te regelen. Verschillende fabrikanten, waaronder Philips en Osram, hebben devices gecertificeerd voor dit Zigbee-protocol. ’De komende jaren worden er diverse ecosystemen ontwikkeld van verschillende technologieën voordat er een dominante standaard komt bovendrijven‘ zegt Phillip Maddocks van IMS. De marktanalist denkt dat Zigbee de beste papieren heeft. Beide systemen gebruiken overigens 8-2.15.4 als netwerklaag.