Paul van Gerven
13 September 2010

Voor zijn onderzoek naar ultradunne silicium chips heeft directeur Joachim Burghartz van het Institut für Mikroelektronik Stuttgart (IMS) de Landesforschungspreis 2009 van de deelstaat Baden-Württemberg gekregen. De Duitse hoogleraar en zijn team ontwikkelden een methode om CMos-chips tot twintig micrometer dun te maken door holtes onder het waferoppervlak aan te brengen. De plakken kunnen in de fab op de gebruikelijke manier verwerkt worden, met uitzondering van de zaagstap, die wordt vervangen door een pick, crack and place-handeling. Daarbij worden de flexibele chipjes met een zuignap uit de wafer ’gescheurd‘. Het IMS werkt inmiddels met Robert Bosch om de Chipfilm-technologie rijp voor de markt te maken.

Burghartz was van 1998 tot 2005 hoogleraar bij Dimes in Delft, waar hij leiding gaf aan de Hitec-groep (High-Frequency Technology and Components). Van 2001 tot 2005 bekleedde hij daar tevens de functie van wetenschappelijk directeur. De Bits&Chips-columnist keerde in 2005 terug naar Duitsland om leiding te gaan geven aan het IMS. In Stuttgart is hij daarnaast ook nog hoogleraar bij en hoofd van het Institut für Nano- und Mikroelektronische Systeme van de Universität Stuttgart.

Aan de Duitse prijs is een bedrag verbonden van 100 duizend euro. Burghartz wil dat steken in een nieuw onderzoeksproject naar organische elektronica.