Nieke Roos
24 November 2009

Imtech heeft een flink aantal opdrachten gekregen om bestaande technische systemen aan boord van Nederlandse, Australische, Thaise en Zuid-Koreaanse marineschepen te upgraden en uit te breiden. Daarnaast verzorgt de dienstverlener voor de zeemacht van Australië een deel van de technologie op nieuwe fregatten. De orders vertegenwoordigen een totale waarde van ruim 38 miljoen euro.

In opdracht van de Defensie Materieel Organisatie vervangt Imtech op meerdere commando-, luchtverdedigings- en multipurposefregatten van de Nederlandse marine de computers, legt het nieuwe glasvezelverbindingen en richt het nieuwe processoren en meet- en regelsystemen in, waarbij het ook snellere software installeert. Twee multipurposefregatten krijgen bovendien een nieuw geïntegreerd bedienings- en bewakingssysteem. Verspreid over elk schip staan zo‘n veertig computers opgesteld die alle technologie aan boord besturen en controleren. Dit hele systeem gaat de dienstverlener vervangen.

Op werven in Spanje en aan de andere kant van de wereld werkt Imtech voor de Australische marine aan de geavanceerde luchtbehandeling op een aantal helikopterlandingsdokken respectievelijk drie schepen. Voor de Thai upgradet het de bestaande scheepsbrug aan boord van drie vaartuigen. De Zuid-Koreanen hebben het bedrijf de opdracht gegeven om de innovatieve rudder-roll-technologie te verzorgen op een nieuw fregat. Dit systeem bestaat uit een automatische stuurautomaat en gepatenteerde softwarecontrolealgoritmes voor slingerreductie. Vermindering van de slingerbewegingen vergroot de operationele effectiviteit van een schip.