Pieter Edelman
24 May 2016

AMD, Arm, Huawei, IBM, Mellanox, Qualcomm en Xilinx hebben het plan aangekondigd om een universele interconnect te ontwikkelen waarmee verschillende typen processoren en hardwareversnellers op cache-coherente wijze aan elkaar geknoopt kunnen worden. Met deze CCIX-standaard (Cache Coherent Interconnect for Accelerators) moeten verschillende type hardware in datacentra aan dezelfde data kunnen werken, waardoor het makkelijker moet worden om hardwareversnellers toe te passen.

Nu de wet van Moore afremt, wordt er voor datacentra steeds meer gekeken naar andere typen hardware die specifieke taken efficiënter kunnen uitvoeren. Gpu’s zijn al standaard kost in het datacentrum, en fpga’s maken ook steeds vaker hun opwachting. Marktleider Intel nam voornamelijk om die reden fpga-ontwikkelaar Altera over afgelopen jaar. Maar er wordt ook steeds meer gekeken naar andere typen hardware. Google onthulde bijvoorbeeld vorige week dat het een asic specifiek voor machine learning heeft ontwikkeld.

Met het initiatief wil het zevental tegenwicht bieden voor de bestaande bedrijfseigen initiatieven van Intel en Nvidia. Op het moment is er echter nog geen voorstel voor een specificatie, die komt op zijn vroegst tegen het einde van het jaar.