Pieter Edelman
2 June 2017

Onderzoekers van Infineon zijn erin geslaagd het quantumbestendige crypto-algoritme New Hope op een standaard microcontrollertje in een smartcard te implementeren. Ondanks de beperkte rekencapaciteit en geheugen, kan het complexe algoritme met voldoende performance draaien, aldus het chipbedrijf.

Wanneer de quantumcomputer zijn intrede doet, zijn de huidige protocollen voor publieke-sleutelcryptografie niet langer veilig. Post-quantom cryptography (pqc) staat binnen de cryptogemeenschap dan ook volop in de belangstelling. New Hope is een van de belangrijke kanshebbers voor een quantumbestendige algoritme. De grondleggers van de aanpak ontvingen vorig jaar de Internet Defense Prize van Facebook voor hun werk, en Google experimenteert reeds met de aanpak in zijn Chrome-browser.

Dat Infineon als eerste met een smartcardimplementatie komt, is niet verwonderlijk; een van de bedenkers van New Hope is Thomas Pöppelmann, die bij de chipkaartdivisie van het bedrijf werkt. Hij ontwikkelt New Hope samen met Léo Ducas van het CWI, Peter Schwabe van de Radboud Universiteit en Erdem Alkim van de Turkse Ege-universiteit.