Nieke Roos
22 December 2016

ING heeft een belang genomen in het Helmondse Ebusco, producent van volledig elektrische stadsbussen. Tevens heeft de bank het bedrijf een financiering verstrekt. Het ministerie van Economische Zaken draagt bij met een innovatiekrediet en de inzet van het Innovatieattaché-netwerk. Met de investering kan Ebusco zijn productiecapaciteit snel uitbreiden.

‘De overheid heeft een reeks heel concrete plannen om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul. Steden worden met strenge milieunormen geconfronteerd. Vanaf 2030 moeten alle ov-bussen in Nederland emissievrij zijn. Er mogen dan geen bussen meer rondrijden met gas of dieselmotoren. Klimaatverandering en milieu-emissies stellen ons wereldwijd voor ongekende uitdagingen. Wij willen duurzame ontwikkelingen stimuleren en de wereldwijde transitie naar een CO2-arme, klimaatbestendige economie helpen vormgeven’, zegt directeur energietransitie Dirk Jan van Swaay van ING.

Om de snelle overgang naar een uitstootvrije vloot mogelijk te maken, heeft Ebusco een stadsbus ontwikkeld voor negentig passagiers. Het gewicht inclusief batterijen is vrijwel gelijk aan dat van voertuigen met verbrandingsmotoren. Door innovatieve batterijtechnologie is de actieradius groter dan die van concurrerende modellen. Laden gedurende de nacht is voldoende om de hele dienst te rijden; tussentijds laden is niet nodig. Met zijn capaciteit van negentig personen en zijn bereik van meer dan driehonderd kilometer is het de enige elektrische bus die voldoet aan de nu geldende, op dieselbussen geijkte eisen van ov-bedrijven. Zij kunnen de Helmondse voertuigen daardoor direct inzetten, dus zonder hun dienstroosters en aantal stops te moeten aanpassen.

‘We zien een enorm marktpotentieel voor de bussen van Ebusco, waarmee een versnelling van verduurzaming kan worden bereikt’, aldus Rob Engelschman van ING Corporate Investments. ‘Het gaat alleen al in Nederland om een vervangingsmarkt van vijfduizend bussen. De Europese markt voor stadsvervoer is geraamd op minimaal honderdduizend bussen en er is veel belangstelling voor de innovatieve stadsbus van Ebusco.’

Techwatch Books: ASML Architects

Sinds het eind 2012 de eerste prototypes op de weg zette, heeft Ebusco al elektrische bussen verkocht aan openbaar vervoerders in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland maar ook aan grote partijen als het Franse Transdev, het grootste busbedrijf in Europa. De Helmondenaren leveren ook laadstations en onderdelen. Ebusco-coo Walter Luijten: ‘De Europese goedkeuring betekent dat onze bussen in alle Europese lidstaten kunnen worden verkocht en geschikt zijn om op alle lijnen en onder alle omstandigheden te worden ingezet.’