Pieter Edelman
30 January 2019

Semiblocks, een Eindhovense starter in timing-ic’s, ontvangt een innovatiekrediet van 1,7 miljoen. Het bedrijfje wil volgend jaar ic’s op de markt brengen om het relatief instabiele kloksignaal van goedkope kristaloscillatoren op te waarderen naar een stabiele frequentie. Dat moet een goedkoop alternatief bieden voor de gestabiliseerde oscillatoren in communicatie-infrastructuur, datacentra en smartphones.

Een van de grote problemen met kristaloscillatoren is dat ze gevoelig zijn voor de temperatuur. Om dat op te lossen, worden ze doorgaans gekoppeld aan een compensatiecircuit met temperatuursensor, of ze worden verwarmd tot een stabiele temperatuur als écht nauwkeurige timing nodig is. Dat maakt de oplossingen relatief duur.

Basisstation

Semiblocks denkt een goedkoper alternatief te kunnen bieden. Het bedrijf gebruikt ook een compensatiecircuit, maar dat heeft een aantal streepjes voor op de bestaande alternatieven. Ten eerste is het zelfregulerend, waardoor een standaard chip voor elke toepassing geschikt is. Daarnaast wordt het volledige compensatiecircuit in goedkoop cmos uitgevoerd, wat op den duur ook mogelijkheden biedt voor integratie. Ten slotte haalt het ontwerp ook de zeer hoge nauwkeurigheden over een groot temperatuurbereik, en kan het ook voor andere effecten compenseren.

Afgelopen zomer haalde het bedrijf al 3 miljoen euro op bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) en een onbekende strategische partner in de VS. Met het nieuwe geld wil het bedrijf een eerste engineering sample maken om uitgebreid te kunnen testen. Die moet gevolgd worden door een tweede proefversie, waarna in 2020 producten voor 4g- en 5g-basisstations op de markt moeten komen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Het bedrijf is een joint venture tussen Itom en het Rotterdamse Anharmonic. Het wordt geleid door Karl McGoldrick, die eerder ceo was bij Polymer Vision.