Het Utrechtse Milabs en zijn ceo, TU Delft-hoogleraar Freek Beekman, hebben de prijs voor beste commerciële innovatie van het jaar gekregen van de World Molecular Imaging Society (WMIS). Het bedrijf ontwikkelt werkt aan een spect-scanner met een veel hogere resolutie dan de bestaande systemen. Op het moment wordt deze G-Spect-technologie gevalideerd in het Erasmus MC, volgend jaar moet de goedkeuring volgen voor klinisch gebruik.
Milabs werd in 2006 opgericht al spin-off van de Universiteit Utrecht om nieuwe generaties moleculaire-beeldvormingssystemen te ontwikkelen. Het bedrijf ontwikkelde verschillende spect-, ct- en mri-systemen voor proefdieronderzoek. Met de G-Spect zet het voor het eerst de stap naar de diagnostiek.
Spect wordt gebruikt om de activiteit van tumoren in kaart te brengen. Voor een scan krijgt de patiënt een radioactieve marker toegediend die gekoppeld is aan een suikerachtig molecuul. Omdat tumoren veel energie verbruiken, zal de marker zich ophopen in de tumor. De gammastraling die bij het verval vrijkomt, wordt opgevangen met een detector die rond de patiënt draait. Met computertomografie kunnen vervolgens de actieve locaties gereconstrueerd worden.
Spect moet het op het gebied van resolutie echter afleggen tegen pet. Dat gebruikt een iets andere marker die niet direct een gammafoton vrijmaakt bij verval, maar een positron. Dit deeltje zal snel tegen een elektron aanbotsen, waarbij er twee gammafotonen in tegengestelde richting wegvliegen. Door deze beide op te vangen en de aankomsttijd te correleren, is veel nauwkeuriger te bepalen waar de oorsprong ligt.
De G-Spect-technologie van Milabs kan echter resoluties halen van rond de drie millimeter, twee keer zo nauwkeurig als bestaande spect-scanners en beter dan pet. Dit wordt mogelijk door een een innovatief collimatorontwerp, waarbij de ronddraaiende detector plaats maakt voor een stilstaande ring van detectoren rond de patiënt. De technologie werkt daardoor ook veel sneller sneller; voor een scan is rond de dertig seconden nodig, tegen tien tot dertig minuten bij een traditioneel systeem. Wanneer gekeken wordt naar een specifiek aspect, is zelfs een scantijd van een seconde mogelijk, wat de deur opent naar dynamische beeldvorming. Verder is de technologie minder onderhoudsgevoelig en goedkoper dan bestaande pet- of spect-systemen.