Pieter Edelman
22 June 2018

Intels ceo Brian Krzanich is gisteren per direct opgestapt, nadat aan het licht was gekomen dat hij in het verleden een relatie heeft gehad met een werknemer. De gedragsrichtlijnen van het bedrijf verbieden relaties tussen managers en ondergeschikten. Cfo Bob Swan neemt Krzanich’s taken tijdelijk over totdat een nieuwe ceo is gevonden.

Krzanich trad in 2013 aan, op een moment dat het voor Intel echt duidelijk begon te worden dat het de boot grotendeels had gemist in toekomstige ontwikkelingen zoals smartphones en iot. Onder leiding van Krzanich werden allerlei initiatieven gelanceerd rond wearables, drones, de maker-beweging en iot-socs.

Intel Brian Krzanich Web Summit 4
Brian Krzanich

Dat leverde echter geen succes op, en tot overmaat van ramp moest Intel de laatste jaren zijn voorsprong in procestechnologie uit handen geven; het 10-nanometerproces loopt vertraging na vertraging op. Sommige commentatoren twijfelen dan ook dat de relatie de echte reden van Krzanich’ vertrek is, of concluderen dat het in ieder geval niet slecht uit komt.

Aan de andere kant kan Krzanich ook enkele successen op zijn naam schrijven. Zo boekt Intel nog steeds recordomzetten en -winsten, onder meer door in te spelen op de groei van datacentra waarmee de opkomst van het iot óók gepaard gaat. Daarnaast heeft Intel de beurs getrokken voor overnames die er weleens voor zouden kunnen zorgen dat het bedrijf in de volgende techgolven weer mee komt. Zo nam het fpga-maker Altera over op het moment dat de programmeerbare logica een rol begon te spelen datacentra. Aankoop Mobileye speelt een sleutelrol in autonome voertuigen, en met Movidius en Nervana kreeg het voet aan de grond in ai-processoren.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .