Pieter Edelman
27 May 2010

Intel voert een proefproject uit met het Martini Ziekenhuis in Groningen voor het continu op afstand monitoren van zwangere vrouwen met suikerziekte. De chipgigant zet daarvoor zijn Health Guide in, een apparaat voor telegezondheidszorg dat communiceert met zijn softwareoplossingen in het ziekenhuis. Het project loopt onder regie van het bedrijf Curit, dat gespecialiseerd is in telezorg. Financiering komt onder meer van provinciale en Europese subsidies.

De vrouwen voeren de glucosemetingen zelf uit en sturen de gegevens vervolgens via het Intel-platform naar het ziekenhuis. De Health Guide heeft een optie om een spraak- of videoverbinding op te zetten tussen hulpverlener en patiënt. De komende drie maanden wordt de haalbaarheid van deze aanpak bekeken.

Intel_Health_Guide
De Intel Health Guide is een apparaatje bedoeld voor zorg op afstand.

Intel lanceerde zijn gezondheidszorginitiatief eind 2008. Afgelopen week introduceerde de chipmaker dit initiatief in Nederland. De kern van het platform is een touchscreencomputertje dat medische gegevens kan verzamelen en kan communiceren met de relevante belanghebbenden. Het kan overweg met verschillende communicatietechnologieën, waaronder 3G en DSL.