Paul van Gerven
8 February 2008

Intel en STMicroelectronics hebben samen aangekondigd dat ze klaar zijn om samples van faseveranderingsgeheugen (Phase-change memory, PCM) te verschepen naar hun klanten. Het gaat om een 90-nanometerchip van 128 megabit, codenaam ’Alverstone‘. Naar verwachting zal de joint venture tussen Intel en ST, Numonyx, de plannen voor het nieuwe geheugentype verder uitrollen.

’Dit is de meest belangrijke ontwikkeling op het gebied van niet-vluchtig geheugen in veertig jaar‘, zei CTO Ed Doller van Numonyx. ’Er zijn veel pogingen gedaan om met nieuwe oplossingen te komen, maar PCM is voor ons de beste oplossing.‘ PCM presteert beter dan flash, met name op het gebied van schrijfsnelheden. Het staat onofficieel te boek als vervanger dan wel opvolger van Nor-flash.

Ondertussen hebben andere geheugenmakers hun kaarten op andere innovatieve technologieën gezet. Freescale en NEC gaan de strijd aan met hun MRam, terwijl Texas Instruments het met FRam probeert. Anderen proberen de huidige flashtechnologie op te rekken. Toshiba en partner Sandisk kondigden onlangs een flashgeheugen aan dat drie bits per cel opslaat. Nu is dat in de regel nog twee bit.

Intel en ST kwamen deze week ook met PCM dat twee bits per cel opslaat.