Paul van Gerven
25 May 2007

Er komt een einde aan de aanhoudende geruchten: Intel en STMicroelectronics zetten samen een nieuw bedrijf op voor de fabricage van flash. De joint venture, waarvan de naam nog niet bekend is, wordt de grootste maker van Nor-flash ter wereld met een beoogde omzet van 2,7 miljard euro. Het bedrijf gaat zich echter ook op Nand en faseveranderingsgeheugen richten.

Intel heeft al een joint venture (genaamd IM Flash Technologies) met Micron Technologies voor Nand-flash. Dit bedrijf blijft bestaan, maar om verwarring te voorkomen richten beide Nand-bedrijven van Intel zich op verschillende markten. De ST/Intel-combi gaat voor embedded applicaties produceren, terwijl IM Flash zijn pijlen richt op de pc-markt.

Onder de overeenkomst verkoopt ST al zijn flashactiviteiten aan het nieuwe bedrijf, inclusief zijn aandeel in een Chinese samenwerking met Hynix. Intel doet al zijn huidige Nor-activiteiten van de hand. In ruil daarvoor krijgt ST een aandeel van 48,6 procent en 348 miljoen euro in contanten. Intel incasseert 321 miljoen euro en mag zich voor 45,1 procent eigenaar noemen van de joint venture. Investeringsmaatschappij Francisco Partners neemt de resterende 6,3 procent voor zijn rekening.

Deze eigendomsverdeling is op het eerste gezicht opvallend omdat Intel vorig jaar ongeveer 1,5 miljard euro omzette, terwijl ST goed was voor ’slechts‘ 1,2 miljard euro. ’Desgevraagd verklaarden beide partijen tevreden te zijn met dit onderhandelingsresultaat‘, aldus marktvorser Jim Handy van Objective Analysis. ’De bedrijven benadrukten regelmatig hun gezamenlijke portfolio van 2500 toegekende patenten en nog eens 1000 stuks in de wachtrij. Patenten hebben waarschijnlijk een sleutelrol gespeeld in de verdeling.‘

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Gregory Wong van Web-Feet Research heeft een andere verklaring. ’ST draagt een 8-inchfab, een 12-inchfab en een aandeel in nog eens 12-inchfab bij. Intel zet daar twee back-endfaciliteiten en machines voor een 8-inchfab tegenover.‘ In de ogen van de analist is het 8 procent grotere aandeel van de Frans-Italiaanse chipmaker daarom gerechtvaardigd.

’Het nieuwe bedrijf heeft alle kennis en mankracht in huis om te voorzien in de huidige en toekomstige generaties niet-vluchtige geheugen‘, zeiden CEO‘s Carlo Bozotti van ST en Paul Otellini van Intel in een gezamenlijk statement. Beoogd topman Brian Harrison wist te melden dat het bedrijf ’vanaf het begin een leidende positie in flashoplossingen voor draadloos zal hebben.‘

Als de overeenkomst door de gebruikelijke goedkeuringen heen komt, verwisselen achtduizend mensen van werkgever. Het hoofdkwartier komt te staan in Zwitserland maar krijgt ook een postadres in Nederland – ’een constructie om puur financiële redenen‘, aldus ST-perschef Alfred Eibelmayer.