Pieter Edelman
21 November 2013

Intel heeft op de Supercomputing Conference in Denver gezegd dat het klanten van zijn high-end processoren de mogelijkheid gaat bieden om voor hen aangepaste versies af te nemen. In eerste instantie wil het bedrijf de geheugens, switches en optische connecties in de packages gaan afstemmen op de eisen van de klant, maar het bedrijf zegt in EE Times ook alles in huis te hebben om dies op maat te kunnen maken.

Het bedrijf richt zich met het initiatief op high performance computing-klanten die Xeon-processoren en Xeon Phi-versnellers (het vroegere Knights Landing) gebruiken. Volgens Intel zijn de processorontwerpen modulair opgebouwd en daardoor aanpasbaar. Daarnaast is het mogelijk om andere IC‘s zoals geheugenmodules te stapelen op de logica. Het heeft verschillende geheugenarchitecturen beschikbaar.

Het is overigens niet helemaal voor het eerst dat Intel spreekt over het op maat maken van processoren. De Quark-core, die het in september onthulde, is bedoeld voor maatwerk. In 2009 kwam het ook met een initiatief om de Atom-architectuur aan derden in licentie te geven voor gebruik in eigen Socs. Dit stierf echter een stille dood – naar verluidt omdat Intel te beschermend was rond zijn IP.