Paul van Gerven
7 June 2012

Asen Asenov van de Glasgow University begrijpt niet waarom Intel voor een zo ’gecompliceerde‘ Finfet-oplossing heeft gekozen. ’SOI-Finfets zouden zo veel makkelijker geweest zijn, en ook nog beter presteren‘, zegt de onderzoeker tegen Electronics Weekly. Asenov is gespecialiseerd in de analyse van CMos-variabiliteit door middel van simulaties. Hij is oprichter van het bedrijf Gold Standard Simulations.

intel fins_web
Tem-foto van Intels Finfets met daarop Asenovs simulaties geprojecteerd.

Asenov ging aan het werk toen het Canadese ingenieursbureau Chipworks de hand had weten te leggen op enkele Intel 22-nanometerprocessoren met Finfet-technologie en deze aan een grondige analyse onderwierp. Tot verrassing van de IC-wereld lieten elektronenmicroscopische foto‘s zien dat de vinnen naar een driehoekige vorm neigen, terwijl Intel zelf altijd plaatjes had getoond van rechthoekige. Was dat om de prestaties te verbeteren of omdat driehoeken makkelijker te maken zijn? De simulaties van Asenov geven hierover helaas geen uitsluitsel.

Wel geeft de Schot antwoord op een andere vraag. Op Chipworks‘ foto‘s was eveneens te zien dat drie naburige vinnen niet precies dezelfde grootte en contouren hebben. Asenov onderzocht of deze variabiliteit tot desastreuze prestatieverschillen zou leiden. Dat blijkt niet het geval: ondanks de verschillen in bouw, liep het verschil in aan-stroom niet hoger op dan 4 procent.