Pieter Edelman
27 July 2009

Zoals Intel al direct aankondigde na de uitspraak, tekent het beroep aan tegen de 1,06 miljard euro boete die de Europese Commissie in mei oplegde wegens monopoliemisbruik. Volgens de chipfabrikant heeft de EC een gedeelte van het bewijs onjuist geïnterpreteerd en ontlastende bewijzen genegeerd. Intel gooit het volgens de Wall Street Journal echter ook over een andere boeg: volgens zijn advocaten schendt de EC de mensenrechten door zelf het onderzoek uit te voeren, het oordeel te vellen en de straf te bepalen. Hier zou een externe rechtbank aan te pas moeten komen. De chipmaker heeft deze klacht neergelegd bij het Europese Hof van Justitie.

Intel is niet de eerste die dit argument aanvoert. Het Franse Saint-Gobain Glass France en het Zwitserse Schindler speelden deze kaart eerder uit nadat ze forse boetes van de Europese mededingingsauthoriteiten kregen opgelegd. Tot nu toe heeft dit nog geen vruchten afgeworpen.

De Europese Commissie veroordeelde Intel in mei tot de boete omdat het bedrijf concurrent AMD op verschillende manieren zou hebben gedwarsboomd bij het leveren aan OEM‘s. Zo zou Intel kortingen in het vooruitzicht hebben gesteld, op voorwaarde dat het exclusief de processoren zou mogen leveren.