Pieter Edelman
7 January 2015

Op zijn keynote op de Ces in Las Vegas heeft Intel-ceo Brian Krzanich een extreem klein computerbordje onthuld (het bordje zat verstopt in de knoop aan de jas van de ceo), met daarin een nieuwe Quark-soc die Intel bestempelt als microcontroller in plaats van een microprocessor. Het Curie-bordje is bedoeld voor wearables en komt halverwege dit jaar op de markt.

Alhoewel Intel maar weinig specificaties naar buiten heeft gebracht over de Quark SE-soc, rechtvaardigen die wel de benaming als microcontroller. De systeemchip moet het met 80 kb sram-geheugen stellen en 384 kb geïntegreerd flash-geheugen. De Quark X1000, die Intel vorig jaar voor wearables lanceerde, beschikt over 512 kb sram en is gekoppeld met ddr-geheugen.

Het nieuwe chipje is dan ook bij lange na niet krachtig genoeg om Linux te draaien, Intels standaard embedded os. In plaats daarvan draait het een (niet nader gespecificeerd) opensource rtos. Om het bordje te programmeren, komen er jaar applicatiespecifieke ontwikkelkits beschikbaar.

Intel heeft nog geen mededelingen gedaan over de details zoals energiegebruik, prestaties, kloksnelheid en architectuur. Er bestaat zelfs een kansje dat de nieuwe Quark gebaseerd is op een Arm-ontwerp in plaats van een X86-architectuur; de Wall Street Journal wist afgelopen november te melden dat Intels slimme Mica-armband op een Arm-processor draait en speculeerde dat Intel deze gemaakt had met kennis die het in huis haalde via de overname van Infineon Wireless in 2010. Als dat waar is, is het logisch dat Intel deze ontwikkeling gaat vermarkten.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.