Pieter Edelman
10 April 2009

Intel zegt dat zijn CT-model voor parallel programmeren in C/C++ dit jaar beschikbaar komt voor gebruik. Dat heeft James Reinders, Intels directeur voor softwareontwikkelproducten, gezegd op het Intel Developer Forum in Beijing. Tot nog toe was CT een onderzoeksproject binnen Intel. Het pakket is geschikt voor multicore en vectorparallellisme (SimD). Met CT (’C/C++ for throughput computing‘) kunnen ontwikkelaars hun algoritmes in abstracte algebraïsche modellen specificeren. Ze hoeven zich niet druk te maken om het verdelen van de code over processorkernen of vectoreenheden. Intel garandeert daarbij correctheid; de code bevat geen deadlocks of racecondities als gevolg van het parallellisme.

CT kan worden gebruikt met elke willekeurige compiler, zegt Intel. De software is geïmplementeerd als C++-extensie via de standard template-mogelijkheden van de taal. Het pakket is een aanvulling op bestaande gereedschappen, zoals de OpenMP-toevoegingen voor taakparallellisme. Hoe Intel het op de markt zal brengen, is nog niet bekend. Het bedrijf overweegt integratie in producten van derde partijen, maar het kan ook een opensourceroute kiezen.

CT is, weinig verrassend, vooral gericht op X86, alhoewel het ook voor andere algemene multicoreprocessoren kan worden gebruikt. Voor pure SimD-processoren zoals GPU‘s, is het pakket minder geschikt. Intel werkt naarstig aan het opschalen van het aantal rekenkernen in zijn CPU‘s, maar bouwt ook een X86-gebaseerde discrete GPU genaamd Larrabee, die zwaar leunt op SimD-parallellisme.