Paul van Gerven
19 October 2011

Onzekerheid en zorgen domineren de economische vooruitzichten dezer dagen, maar bij Intel is daar weinig van de merken. Na een recordomzet van 14,2 miljard dollar – 28 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar – verwacht de processormaker het jaar af te sluiten met nog hogere verkoopcijfers.

De rooskleurige prognose volgt kort op een naar beneden bijgestelde verwachtingen voor de pc-verkopen in 2011. Marktonderzoeker Gartner schroefde zijn groeiverwachting daarvoor terug van 9,3 naar 3,8 procent. Inderdaad had Intel te maken met zwakke vraag op de Amerikaanse en Europese consumentenmarkten, maar bestellingen voor pc‘s die in Brazilië en China worden afgezet, maakten dat ruimschoots goed. ’Het mondiale pc-landschap verandert‘, zei CEO Paul Otellini daarvoor. Ook de vraag in het zakelijke en serversegment bleef op peil.

Verkopen van de Atom daalden jaar op jaar 32 procent, een reflectie van het feit dat het bedrijf geen ingang heeft gevonden in de tabletmarkt. Intel zet zijn kaarten nu op de ultrabook, een ultradunne notebook die het gemak van de tablet combineert met de kracht van laptops.