Intel laat zijn spierballen zien in de standaardisatie van nieuwe technologie voor draadloze netwerken. Samen met Atheros, Broadcom en Marvell passeert ‘s werelds grootste chipfabrikant het standaardisatie-initiatief van de IEEE. Eerder had Intel zich met onder meer Agere, Atheros en Marvell geschaard achter het TGn Synch-voorstel. Het ontwerp kreeg dit jaar de voorkeur boven het WWiSe-initiatief van Airgo, Broadcom, STMicroelectronics en Texas Instruments. Om een IEEE-standaard echter definitief te maken, moet het tijdens de volgende bijeenkomst van het standaardisatieoverleg driekwart van de stemmen krijgen. Dat lukt TGn Synch niet, zelfs niet bij een herstemming.
In achterkamertjes heeft de chipgigant nu overleg gevoerd met Atheros, Broadcom en Marvell. Het wist de bedrijven te overtuigen om zich te scharen achter het TGn Synch-voorstel van een halfjaar geleden. De nieuwe alliantie gaat de strijd aan met een compromis waaraan de rest van de IEEE-leden werkt. In november wil IEEE de knoop doorhakken.
De Intel-actie is niet met applaus ontvangen. De anderen bedrijven voelen zich gepasseerd en sommigen beschuldigen de chipreus zelfs van kartelvorming. Intel verdedigt zich door te wijzen op de traagheid van de procedure. Ook staat het andere partijen vrij zich bij het initiatief aan te sluiten. Mocht het voorstel in november echter de officiële 802.11n-standaard worden, heeft de Intel-alliantie wel een oneerlijke voorsprong genomen op de concurrentie. Vooral Airgo Networks, dat koploper is op het gebied van het 802.11n-onderdeel MIMO, kan hiervan de dupe worden.

De draadloze 802.11n-technologie gebruikt meerder zenders en ontvangers (multiple input multiple output, MIMO). Dat idee is van de Amerikaan Greg Raleigh. Hij richtte Woodside Networks op om MIMO te vermarkten. De start-up kreeg zijn hoofdkwartier in het Amerikaanse Palo Alto en een ontwikkelafdeling in Breukelen. Inmiddels is het bedrijf omgedoopt tot Airgo Networks. Vorig jaar oktober kwam Airgo met de eerste MIMO-chips naar buiten. In december hadden de Breukelaren al een miljoen chipsets verkocht aan onder meer Belkin en Cisco-onderdeel Linksys.
Intel heeft een reputatie als het gaat om standaarden. Door zijn hegemonie in pc-hardware kon het de afgelopen vijftien jaar talloze technologieën naar zijn hand zetten. Zo was de microprocessorfabrikant de drijvende kracht achter ATA, PCI, USB en USB2. Democratische standaardisatie-initiatieven via commissies als die van de ingenieursvereniging IEEE verloren de afgelopen decennia hun kracht. Net als nu met TGn Synch was Intels aanpak steeds dezelfde. Het ging met een klein aantal partners om de tafel zitten en zette een standaard in de steigers. Als dat klaar was, vroeg de chipgigant de buitenwereld om mee te doen. Dit proces is minder democratisch, maar het leidt tot een veel snellere afronding van standaarden en in de technologiemarkt wint snelheid het meestal van democratie.