Alexander Pil
9 September 2005

Intel heeft zijn winstverwachting voor het derde kwartaal bijgesteld. ‘s Werelds grootste chipmaker verwacht uit te komen op een positief resultaat tussen de 9,8 en 10,0 miljard dollar. Intel denkt een tweecijferige groei te kunnen halen ten opzichte van vorig jaar, toen de teller bleef steken op 8,5 miljard dollar.

De chipreus uit Santa Clara profiteert van een groeiende verkoop van laptops. De vraag naar die chipsets is zelfs zo groot dat er tekorten ontstaan. ’We zijn uitverkocht‘, zegt Intels financiële topman Andy Bryant. Het bedrijf geeft aan niet aan de hoge vraag te kunnen voldoen. De schaarste houdt waarschijnlijk aan tot begin 2006.

Een tweede obstakel voor Intel vormen 90 nm flashgeheugens. Volgens Michael McConnell van marktonderzoeker Pacific Crest Securities heeft de Amerikaanse chipfabrikant de productie ervan moeten uitstellen van het derde naar het vierde kwartaal van dit jaar vanwege ’fabricageproblemen‘. Intel verloor in het tweede kwartaal ook al zo‘n 10 procent van zijn aandeel in de flashmarkt. De vertraging zou concurrent Spansion goed uitkomen. De joint venture van AMD en Fujitsu op het gebied van flashchips draait verlies, maar zou nu weer op adem kunnen komen.